ALİ ŞERİATİ

Ali Şeriati Hüseyniye-i İrşad

Kull. Adı    

:

Şifre 

:  
     

Yeni Üye - Şifremi Unuttum

Modernizm’le Hesaplaşma Çabasında Bir Aydın: Ali Şeriati Portresi / Aydın HIZ
Kendisi Olmayan İnsan
Dünya Görüşü ve İdeoloji
Şia
İran ve İslam
Tüm medyalar için tıklayınız...
Tefsir Dersi

Sesli ve Görüntülü Medya

Ali Şeriati Belgeseli
Belgesel

Tüm Arşivler İçin Tıklayınız...

HACC
Ne Okumalı? -Dört Aşamalı Alternatif Bir Okuma Programı- / Ali BULAÇ
Aşk ve Sevgi... / Dr. Ali ŞERİATİ
Bir Kez Daha Ebu Zer
Hangi Kur’an / Ali ŞERİATİ

İSLAM BİLİM DERSLERİ BAŞLIYOR

TARİH :19-03-2009

23.03.2009 tarihinden itibaren İslam Bilim dersleri başlıyor

Dr. Ali Şeriati'nin İslam-Bilim adlı konferanslarından oluşan eserini dersler halinde yayına hazırladık. Site üyelerimiz ve ziyaretçiler burada yayınlanacak dersleri takip edebileceklerdir. Pazartesi ve Perşembe günleri yayınlanacak olan dersleri muntazam takip edip tartışan takipçiler muayyen bir vaktin sonunda bu önemli dersleri bitirmiş olacaklardır.

Derslerin bitiminde takipçiler tarih bilinci, tarih felsefesi, toplumsal tevhid ve toplumsal şirk, ideal insan, toplumbilim, tevhidi dünya görüşü, altyapı ve üstyapı, ideoloji olarak İslam, varoluşçuluk, materyalizm, alinasyon, Marksizm gibi birçok önemli konu hakkında önemli bilgiler edinmiş olacaklardır. Hem derslerin takibi hem de dersler üzerine yapılacak tartışmalarla Doktor'un öğrencileri olarak O'nun fikirlerini tanımış, tartışmış ve belki ümidimiz odur ki ilerilere taşımız olacağız
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme
hgs yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

ÜYE OLUN

TARİH :17-03-2006

Siteye üye olun yeniliklerden hemen haberiniz olsun.
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

TARİH : -- tarihinde tarafından gönderildi...
WEB :
Ülke :
Şehir :



.: Yazarlar :.
İranlı Göstericiler COŞKULU VE TEMKİNLİ/ Cihan AKTAŞ

Bir gece önce bütün Tahran'ı kaplayan sloganların uğultusu geceyarısı üçe doğru sustu. Bütün sloganların arasından sanki bir teki sıyrılıyor ve pencereleri titretiyordu: Himayet himayet niyrui intizami (Polis, polis, bizi destekle!)  Himayet himayet İrani-i ba  gayret (Destekle destekle, ey gayretli İranlı.) Arada Türkçe bir slogan: Ölürsem de ölürüm, oyumu geri alırım!  Akabinde: Darbe hükümeti, istifa, istifa! Öteki sloganlar: "Allahu Ekber! Kahrolsun diktatör! İran Şili Olmayacak!" Daha yaygın olarak kullanan bir slogan ise Fetih Suresi'nin 1. ayetine göndermede bulunuyordu: "Zafer Allah'tandır ve fetih yakındır, bu halkı kandıran hükümet kahrolsun!"

Sabah saatlerinde Musevi'nin taraftarlarının internet sitesinde, öğleden sonra Tahran Üniversitesi önünde toplanılacağı ve Azadi Meydanı'na kadar yürüyüş yapılacağı, bu yürüyüşe Musevi'nin de katılmasının beklendiği duyurulmuştu. Daha sonra bu yürüyüşün izin alınamadığı için iptal edildiği duyuruldu. Bu haberi, protestocuların kararlaştırılan yürüyüş noktalarına doğru aktığı, Musavi ve Kerrubi'nin de yürüyüşe katılanları yatıştırmak için aynı noktalara doğru yola çıktığı şeklindeki haber izledi.

Yüzbinlerce insan Azadi meydanına akıyordu. Bunca insan Azadi meydanına akıyorsa, Ahmedinejat'a oy veren milyonlarca kişi nerede, diye soruyordu kimileri. Sanki otuz yıl önce gerçekleşen devrimi tazeliyordu insanlar, sloganlarıyla. Devrim sırasında kullanılmış sloganları şimdiki şartlara büyük bir maharetle uyarlıyorlardı. Mesela devrim sırasında kullanılmış "Savaşırız, ölürüz, uzlaşmayı kabul etmeyiz" diye bilinen slogan, "Savaşırız, ölürüz, oyumuzu geri alırız", şeklinde okunuyordu.

Coşkulu kalabalık karşısında geri çekildi polis ve yürüyenleri seyretmekle yetindi. Göstericilere önemli bir hadise olmadıkça müdahale edilmemesi istenmişti sanırım. Bir besicinin (gönüllü askerin) göstericilere ateş açarak bir genci öldürdüğünü daha sonra öğrendim.

Yürüyüşçülerin genel ruh halini anlatmak istersem, Türkiye basınında geçtiği gibi "nefret dolu" ifadesi yerine, "coşkulu ve temkinli" kelimelerini kullanırdım. Sloganlar ise yine Türkiye televizyonlarında yorumlandığı gibi rejime değil, hükümete yönelmişti.  Bazen sloganlar hızlandığında, "Sus!" işaretli afişleri gösteriyorlardı.. Bir olaya sebebiyet verilmemeli, aksi takdirde izinsiz gösteri yapmakla itham edilmeleri daha kolay olurdu. Şimdi, Musevi'nin ve taraftarlarının elinden zafer sevincinin çalındığını düşünüyor ve ona destek vermeye devam edeceklerini, seçimler iptal edilinceye kadar bu gösterileri sürdüreceklerini bildiriyorlardı.  Daha önceki gün ve gecelerde yakılıp yıkılan arabalar ve otobüslerin ise Musevi taraftarlarının değil, özel bir polis biriminin (veya İran'da "libas-ı şahsi" diye çağrılan, sivil giyimli, kim oldukları belirsiz bir grubun) işi olduğunu öne sürüyorlardı. Böylelikle amaçlanan Musevi taraftarlarının tahripkâr bir gürûh olduğu izlenimini uyandırmaktı.

Ahmedinejat, seçim sonuçlarının ardından yabancı basına yaptığı bir basın toplantısında bu protestocular üzerine bir soruya cevap verirken,  "birkaç çer çöp işte" diye söz etmişti onlardan. Ama saymakla tükenmiyor değil, sayılamıyorlardı. Bir yerden sonra ilerlemek mümkün olmadı, meydanlar dolmuştu, yollar tıkalıydı.

İnsanlar kendilerini kandırılmış, aptal yerine konulmuş hissediyorlar. Oyların yeniden sayımın bir yere götürmeyeceğini, seçimin bütünüyle iptal edilmesini istiyorlar. Niye mi?

Sebeplerini şöyle sıralıyorlar: 

1-İlk olarak seçim sonuçlarına itiraz edenlerin listesi, başta Musevi olmak üzere halkın sözüne itibar ettiği isimlerle, Kerrubi, Hatemi, Sanei... şeklinde uzayıp gidiyor.  Hepsi devrimin içinden gelen, toplumun her kesiminden insanın sözlerine güven duyduğu kişilikler.

2. Ahmedinejat'ın oyları 2005 yılı seçimlerinde, birinci etapta yaklaşık olarak 7 milyondu. 2. etapta bazıları Rafsancani seçilmesin diye ona oy verdiği için bu sayı 15 milyona çıktı. Bu seçimlerde ise Musevi dahil herkes Ahmedinejat'ı devre dışı bırakmak üzere seçime girdi ve halk da yıllardır genellikle  % 40-45 oranlarında seçime katılıyorken, bu kez % 80'in üzerinde bir katılım oldu. Artış gösteren  % 40 oranındaki seçmen kitlesinin önemli bir bölümünün Ahmedinejat'ın karşısında oy vereceği düşünülüyordu. Kaldı ki reformistlerin de belli bir oy potansiyeli mevcut.

3. Musevi, Kerrubi ve Rızai, kendi doğum yerlerinde bile Ahmedinejat'ın aldığı oyun dörtte birinden daha azını aldılar. Bu, dünyadaki ve İran'daki genel seçim grafiklerine çok aykırı. Musevi Tebrizliler tarafından çok seviliyor ve Kerrubi de doğduğu şehirde geçen dönem seçimlerinde en yüksek oyu almıştı.

4-Seçimlerde televizyondan her zaman şehir şehir sonuçları verilir, ardından toplam bir sonuca gidilirdi. Bu kez sonuçlar kısa süre içinde toplu bir şekilde 5'er milyon aralıklarla verildi. Burada ilginç olan, ilk bildirilen oy oranıyla son bildirilen oy oranlarındaki dengelerin hep aynı kalmasıydı. Ahmedinejat başından itibaren % 60, Musevi başından itibaren % 30'du. Bu da herkes tarafından seçim sonuçlarının bir mühendislik işi olduğu izlenimini pekiştirdi.

5-Ahmedinejat seçimlerin ardından Vel-i Asr meydanında bir kutlama toplantısı düzenledi. Bu toplantıya katılanların sayısı 50 bini geçmezdi. Halbuki bu toplantı için bütün gazeteler, radyo ve televizyon sürekli propaganda yapıyordu. Tam bir gün sonra ise Tahran'da Musavi'yi destekleyenlerin katıldığı yürüyüş-miting gerçekleşti ve bu miting yasaklandığı, hiç bir propaganda imkânı da bulunmadığı halde katılanların sayısı en az 500 bindi.

6-Ahmedinejat dışındaki adayların sandıklardaki denetçi-temsilcileri, pek çok bölgede sadece seçim günü seçim mekanlarına alındı, bazılarına ise hiç denetim izni verilmedi.

"Musevi, seçimlerin ardından sandık başına gidebilen denetçileri tarafından kendisine ulaştırılan verilere dayanarak, seçimleri kazandığını ilân etmişti, ama zafer sevincini yaşayamadı, belki de zafer sevinci gaspedildi"; göstericiler böyle düşünüyor.   

Taraf


         -        

 


Bu Yazı 13388 defa okunmuştur
 

 Bu haber için toplam 180 yorum yapılmıştır...

CCH_HATTAB 27-06-2009, 21:04:53
Seçimden iki gün sonra taraf gazetesindeki yazısında olayları İran'dan değerlendirirken sonucun bir tokat gibi İran'ın orta üst ve üst/elit kesiminin yüzünde patladığından bahseden de Cihan Aktaş değil miydi ? Kendi deyimiyle daha çok "orta üst ve üst/elit kesime hitap eden Musevi" "başkanlığı süresince taşra ziyaretlerini hiç eksik etmeyen Ahmedinejad'a" karşısında hezime de uğramıştı hani...
Yine kendi deyimiyle reformcular halktan uzaktılar hani....

Bu seçimler birçok aydınımız için iyi bir turnusol görevi görmüştür görmeye de devam ediyor....

Hakan Albayrak'ın yazısı: http://www.kudusyolu.com/yazi.php?dil=tr&yzr=2&id=1622
 
 

BU KATEGORİDEKİ DİĞER ESERLER

Mehmet Akif ve Düşündürdükleri / Şuayip MEKEÇ
Sol ve Liberal Muhayyile / Ali BULAÇ
Cüzzamlıyı İyileştirdiyse Zalimliğine Anlayış mı Göstermeliyiz? / Fikritakip
“Öncü Şahsiyetler: Seyyid Kutub ve Ali Şeriati” / [Seminer]
Kendi Semasında Tek Yıldız: Nurettin Topçu Ve Müslüman Anadolu Sosyalizmi / Ümit AKTAŞ
Bilgiden Neo-Nihilizme..: Müslüman Nihilistler / Turan KIŞLAKÇI
Gazali, İbn-i Rüşd’ü Döver mi? / T.Suat DEMRE
Dikkat! Kitap! / Heinrich BÖLL
Suruş ve Sarsılan Kalplerin Tanrısı…/ Meliha ÇELİK
Şeriati Suriye'yi Nasıl Okurdu?/ Cihan AKTAŞ
‘Ehl-i kitâp’ kimdir? / R. İhsan ELİAÇIK
Cahili Tüketim Kültürünü Aşmak Mümkün mü? – 1 / Hamza TÜRKMEN
AK PARTİ Eleştirisi / Ali BULAÇ
Din Modern Zamanlarda Nereye Gidiyor? / Dr.Abdülkerim SURUŞ
Sol İslam, İslam`ın Solu, İslam Düşüncesinde Sol / Kenan ÇAMURCU
Entelektüel, Aydın ve Din / Dr.Aliye ÇINAR
İnsanlık Suçu: Biz Filistinliler, Hakkımızı Helal Etmeyeceğiz / Hayrettin KARAMAN
Bir Seçim Yapın Arkadaşlar/ Ali SALDIRAN
Bayan Humeyni ile Bayan Şeriati... / Sibel ERASLAN
Profesör olmak; Ebu-Zer'in Kişiliğini Manupüle Etme Hakkını Verir Mi? / Muhammed CAN
Surûş, Şimdi de Şeriatî İçin İlginç Şeyler Söylüyor! / Selahaddin Eş ÇAKIRGİL
MUSEVİ NE DİYOR?/ Mir Huseyn MUSEVİ
Özgürlük şairi İkbal, İstanbul'da anılıyor
Evrim Kuramı ne anlatıyor? -2- / Bülent Şahin ERDEĞER
"İslâm Sosyalizmi"nin Serâncâmı/ Bülent Şahin ERDEĞER
Efgani ve Abduh Vehhabi Miydi? / Mehmed Akif ERSOY
“Evrim Kuramı”na Gerçekçi bir Bakış-1/ Bülent Şahin ERDEĞER
Cihan Aktaş Yakın Yabancı İran'ı anlattı/ Asım ÖZ
"İslam ve Sınıfsal Yapı" Türkçe'ye kazandırıldı
Güneye Göç Mevsimi / Stefan WEIDNER Sudanlı Kült Yazar Tayyip Salih'in Ardından…
İslam Dünyasına Evrensel Reçete: Musa Carullah / Yusuf TOSUN
Beykoz’da “Ali Şeriati” Konuşuldu
İnsanlığın Kısa Tarihi: BÜYÜK RESİM
Zehra Hanım'ın Işığını Kapatan Jip / Yıldız RAMAZANOĞLU
Mülkiyet ve İktisadi Kullanımı Üzerine/ Murat AYDOĞDU
Kapitalizmin Efendilerine Karşı Anti-Kapitalist İman! / Bülent Şahin ERDEĞER
Küresel Kibir Çetesi ve Ahlak Devrimi / Bülent Şahin ERDEĞER
İran'ın Yeşil Rasyonalizmi/ Ali BULAÇ
İranlı Göstericiler COŞKULU VE TEMKİNLİ/ Cihan AKTAŞ
İran'da Kim Ne İstiyor? / Bülent Şahin ERDEĞER
İbrahim Yürüyüşü / Ebuzer SAİD
Sanayi Toplumu ve Geleceği- Unabomber'ın Manifestosu/ Teodor KACZINSKY
“Zere, Zora ve Tezvire” (Altına, Güce ve Hileye) Karşı... / Mîr Huseyn MÛSEVÎ
Hamaney Şeriati’yi Savundu / Bülent Şahin ERDEĞER
İmam Öldü; Yaşasın Konformizm! / Mansur YILMAZ
Sağcılık, Solculuk… / M. Kürşad ATALAR
"İslami Mücadelede Öncü Şahsiyetler"
Muhammed Mustafa ve Kur’an Yerine Mevlânâ Ve Mesnevî - Egemenlerin “Problemsiz (Light) İslâm” Projesi- / İlhami GÜLER
Çölde Bir Yalnız Âdem / Rasim ÖZDENÖREN
Bilge Adam Dergisi ve İslam Bilim Hediyesi
Yeni sınıfın ideolojisi: Kariyerizm ve Konformizm / R. İhsan ELİAÇIK
Bizden Korkanlar Sizi Seviyor / İsmet ÖZEL
Dua / Dr.Mustafa ÇAMRAN
Evrensel Bir Müslüman: Cemaleddin AFGANİ [KRONOLOJİK HAYAT HİKAYESİ]
Yeni Bir Zamanı Başlatmak / Atasoy MÜFTÜOĞLU
Cemaleddin Efgani / Mehmed Akif ERSOY
Anlaşılmamış Devrim / Charlotte WIEDEMANN
Ebû-Zerr el-Ğıfârî [v. 32/652] / Prof.Dr.Hayrettin KARAMAN
Sürekli Devrim: "Direniş Teolojisi"/ Prof.Dr. İlhami GÜLER
"Din Mafyası" Şeriati'ye Saldırmaya Devam Ediyor/ Bülent Şahin ERDEĞER
İnsan Üzerine / Ali K.
ANTİEMPERYALİST BAŞBAKAN: MUSADDIK/ Altan ALGAN
Cahili Tüketim Kültürünü Aşmak Mümkün mü? – 2 / Hamza TÜRKMEN
Kur'an'ı Nasıl Okumalıyız? / Aliya İZZETBEGOVİÇ
İbn-i Rüşt'ün İzinde / Loay MUDHOON ‘Reformcu İslam Düşünürü Muhammed ŞAHRUR'
İslâmî Cemaatin Kurucu Öğesi Olarak İslami Şahsiyet / Rıdvan KAYA
Röportaj: R. İhsan ELİAÇIK :İslam'ın Politik Duruşu Sol / Müjgan HALİS
Ne Okumalı? -Dört Aşamalı Alternatif Bir Okuma Programı- / Ali BULAÇ
Musa Carullah Bigiyef’in Sünnet Konusundaki Görüşleri / Mustafa AKMAN
Gençlere Tavsiyeler / Ercüment ÖZKAN
Afganistanlısı Antipatik de Bizim "Cübbeli" Taliban Neden Sevimli? / Serdar ÖZMEN
Kendi İçimizdeki 'İkna Odaları' / İdris ÖZYOL
Fatıma, Fatıma‘dır / Emine K. ARSLANER
"Ali Şiası Safevi Şiası" Kitabının Yeni Baskısı Yapıldı
Kim Müslüman Aydın Değildir? / Abdulkerim SURUŞ
Yeşil Rasyonalizm, Sol İslam, Adalet Devleti: Zihnimiz Yeni Siyasi Kavramlara Hazır mı? / Kenan ÇAMURCU
Bir Mücahidin Kaleminden Fikir-Put Savaşı / M. Numan AŞKAROĞLU
Toparlanın, Gidiyoruz! / İsmet ÖZEL
Ebuzer: Issız Çölde Yalnız Mezar / İhsan ELİAÇIK
Sağcı Bir Şiire Doğru [mu?] / Enes MALİKOĞLU
El-Ğarra Hutbesi / İmam ALİ
Ebu'l Ala Mevdudi Türkiye'de Anılıyor / Sempozyum
GAZZE RİSALESİ / Cahit KOYTAK
Yoksulluğu Görme(me)k ve Bir İntiharın Düşündürdükleri / Serdar Bülent YILMAZ
 
 
 
 

 

nike huarache Scarpe Abbigliamento Asics nike blazer michael kors Adidas Scarpe Ray ban nike flyknit longchamp scarpe converse nike free air jordan scarpe da calcio nike cortez Cinture air max new balance Scarpe nike roshe louis vuitton Ray ban adidas oakley converse Scarpe Adidas scarpe Nike Adidas superstar air max
new balance nike air max adidas nike roshe michael kors air max nike free nike blazer new balance oakley converse Scarpe Adidas nike huarache Scarpe Ray ban scarpe converse Adidas Scarpe Abbigliamento Asics Scarpe air jordan scarpe da calcio nike free nike cortez nike flyknit

www.aliseriati.com         www.aliseriati.net        www.aliseriati.org

NETWOR YAZILIM