ALİ ŞERİATİ

Ali Şeriati Hüseyniye-i İrşad

Kull. Adı    

:

Şifre 

:  
     

Yeni Üye - Şifremi Unuttum

Modernizm’le Hesaplaşma Çabasında Bir Aydın: Ali Şeriati Portresi / Aydın HIZ
Kendisi Olmayan İnsan
Dünya Görüşü ve İdeoloji
Şia
İran ve İslam
Tüm medyalar için tıklayınız...
Tefsir Dersi

Sesli ve Görüntülü Medya

Ali Şeriati Belgeseli
Belgesel

Tüm Arşivler İçin Tıklayınız...

HİCRET
HACC
Hangi Kur’an / Ali ŞERİATİ
Aşk ve Sevgi... / Dr. Ali ŞERİATİ
Bir Kez Daha Ebu Zer

İSLAM BİLİM DERSLERİ BAŞLIYOR

TARİH :19-03-2009

23.03.2009 tarihinden itibaren İslam Bilim dersleri başlıyor

Dr. Ali Şeriati'nin İslam-Bilim adlı konferanslarından oluşan eserini dersler halinde yayına hazırladık. Site üyelerimiz ve ziyaretçiler burada yayınlanacak dersleri takip edebileceklerdir. Pazartesi ve Perşembe günleri yayınlanacak olan dersleri muntazam takip edip tartışan takipçiler muayyen bir vaktin sonunda bu önemli dersleri bitirmiş olacaklardır.

Derslerin bitiminde takipçiler tarih bilinci, tarih felsefesi, toplumsal tevhid ve toplumsal şirk, ideal insan, toplumbilim, tevhidi dünya görüşü, altyapı ve üstyapı, ideoloji olarak İslam, varoluşçuluk, materyalizm, alinasyon, Marksizm gibi birçok önemli konu hakkında önemli bilgiler edinmiş olacaklardır. Hem derslerin takibi hem de dersler üzerine yapılacak tartışmalarla Doktor'un öğrencileri olarak O'nun fikirlerini tanımış, tartışmış ve belki ümidimiz odur ki ilerilere taşımız olacağız
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme
hgs yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

ÜYE OLUN

TARİH :17-03-2006

Siteye üye olun yeniliklerden hemen haberiniz olsun.
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

TARİH : -- tarihinde tarafından gönderildi...
WEB :
Ülke :
Şehir :



.: Yazarlar :.
Şeriati, Yeniden Gündemde / Cihan AKTAŞ

Şeriati, devrimden sonra İran’da dönem dönem gündemin arkalarında kalan, dönem dönem ise ön plana çıkan bir düşünür.

 

Dini aydınlar arasında şu son yıl içinde ağırlık kazanan özgürlük-adalet bağlamındaki tartışmalar, Şeriati ismini yeniden gündeme taşıdı. Şeriati’nin adaletin tesisi ile ilgili olabilirliği özgürlük imkanlarına bağlama eğilimi, bu konudaki tartışmalarda onun görüşlerinin yeniden başvuru kaynağı olmasının nedeni.

 

Şeriati’ye dönük bu yeni ilginin göstergelerinden birisi web blog yazışmalarında, onun adına kurulmuş olan http://drshariati.persianblog.com ‘a gösterilen rağbet.

 

Şeraiti kuşkusuz bir açıdan kendi döneminin aydını: yani, rejim karşısında kayıtsız şartsız muhalif, bununla birlikte önerileri ve ütopyası uygulamanın sınavından geçirilmemiş bir aydın o. Rejim karşısında muhalif olmakla birlikte, muhalefetini aynı zamanda içinde bulunduğu varsayılan dini camianın otoriter ve baskıcı yönüne karşı da sürdürmüş olması, bu bağlamda tarafgir davranmak yerine ilkeler üzerinden konuşmaya özen göstermesi, bu düşünürü benzerlerinden ayırarrak ön saflara çıkartmaya devam ediyor. Şeriati’nin “İslamcı”lığını belirgin kılan özelliği ise, düşüncesini batılı kaynaklara yazlama konusunda nisbeten rahat davranırken, aynı zamanda İslam kültürünün zaman içinde karanlıklara gömülmüş yada kısmen sislerin arkasında kalmış seçkin ve çarpıcı kişiliklerini gün yüzüne çıkarma konusunda gösterdiği çaba. Buna iki örnek, Hazreti Fatma ve Ebu Zer.

 

Şeriati’nin şu günlerde gündemde olmasının bir diğer nedeni, Abdülkerim Suruş’un onunla ilgili olarak yazdığı Şeraiti Hakkında [Ez Şeriati] isimli kitap. Bu kitap Suruş’a neredeyse otuz yıldır bir bakıma Şeriati ile, bir bakıma da onu karşısına alarak sürdürdüğü düşünsel yolculuğu tartışma imkanını da vermiş görünüyor.

 

Suruş’un kitabındaki yazı başlıkları, kitapla ilgili bir fikir verebilir: Şeriati Hareketinin Dersleri ve İbretleri, Şeriati ve Yeni Dünya, Şeriati ve Protestanizm, Şeriati ve Felsefe, Şeriati ve Garp, Şeriati ve Felsefe Tarihi, Şeriati: Zamanın Hafızı ve Şeriati Hakkında…

 

Şeriati’nin İslam ve Modernite arasında gerçekleştirmeye çalıştığı uzlaşma, Suruş’a göre dinin dünyevileştirilmesidir. Suruş kitabında, herkesin din ve demokrasiyi bağdaştırmaya çalıştığı bir sırada kendisinin neden İslam’la devrimi bağdaştırmaya çalışan bir düşünür hakkında kitap yayınladığı sorusuna da cevap vermeye çalışırken, farklı yollardan gitmiş olsalar bile Şeriati ile birlikte dini dünyevileştirme gibi ortak bir amaçları olduğunu dile getiriyor. ‘Dinin dünyevileşmesi’ burada, bütünüyle uhrevileştirilen, öte dünyaya ait sayılan bir dinin dünyaya ilişkin soru ve sorumluluklarını hatırlatmanın bir ifadesi.

 

Şeriati’nin İslam görüşü, içinde bulunduğu dönemde devrimci söylemlerin ağırlıklı olmasının da etkisiyle toplumcu, sosyal adalete ve özgürlüğe vurguda bulunan bir görüştü. Suruş’un İslam görüşünde ise İran Devrimi’nden sonraki yıllarda edindiği tecrübelerle biçimlenen bireyci hatta kısmen liberal, aynı zamanda adalete ve özgürlüğe vurguda bulunmayı sürdüren bir yaklaşım öne çıkıyor. İçinde bulunduğu dönemin icaplarından kaynaklanan nedenlerle Şeriati dinin siyasal boyutuna vurguda bulunuyorken, İslam dünyasının yüz yüze bulunduğu emperyalizm sorunu karşısında, daha sonra siyasal-İslam diye isimlendirilen çizgiyi derinleştirmeye çalışırken, Suruş’un kendi döneminin jakoben mizaçlı Müslüman politikacılarına İslam’ın irfaninve demokratik boyutlarını hatırlatmayı öncelediği söylenebilir. Şeriati bir yanıyla İkbal’den beslenen, başka bir yanıyla da Sartre’cı varoluşçu özellik gösteren türde bir irfanla hemhal bir aydınken, Suruş irfan alanında özellikle Mevlana’yı referans alıyor ve İmam Gazali’ye de saygı göstermekten geri kalmıyor.

 

İki düşünürün ortak bir özelliği, özgürlük ve adalet arsında kurdukları dengede aranabilir: her iki düşünür de adaletin gerçek anlamda sağlanabilmesini özgürlük ve seçme şartına bağlıyor. Her iki düşünürün de çalışmalarında “hakiki adalet hak sözü söylemektir, söyleyebilmektir” şeklindeki ifadede yer alan “hak sözü” açamaya çalıştıkları söylenebilir.

 

Şeriati’nin kadın konusundaki görüşü, ağırlıklı olarak hak ve sorumluluklar bağlamında eşitliğe vurguda bulunurken, Suruş’ta farklılığa dönük, farklılığın irfani anlamlarına ilişkin vurgunun ağırlık kazanması, iki düşünürün dönemlerinin bir diğer ayırıcı etkisi olarak değerlendirilebilir.

 

Suruş’un Şeriati üzerine yazılarındaki başlıca eleştirisi, bu düşünürün bireyi geri plana iten toplumcu yönü üzerine yoğunlaşıyor. Bana kalırsa, 70’li yılların siyasal ikliminden bir hayli etkilenmiş olan o toplumcu görüşüyle bireysel düşünce macerasını içine kattığı sosyolojik açma çabalarıyla Şeriati, Müslüman kişiliklerin toplumsal sorumluluğu idrakın dolayımıyla bireyselleşmesine büyük katkısı olmuş bir düşünür.

 

Kendilik, kendi olmak, kendiyle kalmak, kendini zenginleştirmek ve derinleştirmek, Şeriati metinlerinin değişmeyen temalarından biridir: ‘… Ne zaman başkalarıyla birlikteysem, kendimi yalnız hissetmişimdir. K,Kendimle yalnızken yalnız değildim, ama şimdi bilmiyorum ki bu kendim kim? [Kendilerden] hangisi? Ne zaman yalnız başına kalırsan, bir grup kendisini bende, ben benim işte ben, diye ileri sürüyor ve ben korkarak, perişan ve yabancı biri olarak her birinin yüzüne şaşkınlıkla bakıyor ve kendimi tanıyamıyorum. Bilmiyorum ki ben [içlerinde] hangisiyim? Bu birinci tekil şahıs zamirini kullanmakta ne denli zorluk çektiğimi görüyorsunuz… Bu benlerin içinden ben hangisiyim yada bunlardan hangisi benim, bunu bilmiyorum ki söyleyeyim. Peki, tereddüt içinde olan, bütün bu benlerin arasında dolaşan arayış içindeki ben, [hakikatte] kimdir? Ben aynı kişi değilim. İyi de o ben’i halihazırda işaret eden kim? Doğrusu ya yoruldum, bu işin peşini bırakmam gerekiyor. Peşini bıraktım işte, böyleyken de nasıl tahammül edebilirim ki bu duruma… Bugüne kadar başkalarına tahammül etmenin sıkıntılarıyla uğraştım ama şimdi kendime tahammül etmek hepsinden daha çok sıkıntı veriyor. Görüyorsunuz, yalnız kalmaktan bile mahrum bulunuyorum…”

 

Bu metin bana Şeriati’nin döneminin bireyi bastıran toplumculuğunu onda bireyselliğinin sorularını şiddetlendiren “erken” ya da “haber veren” bir etkiye sahip olduğunu göstermesi bakımından çok anlamlı geliyor.

 

 

 

Kaynak: Gerçek Hayat Dergisi, Sayı 299, 14-20 Temmuz 2006, s.30


         -        

 


Bu Yazı 13492 defa okunmuştur
 

 Bu haber için toplam 174 yorum yapılmıştır...

nihat 31-01-2008, 17:19:04
cihan aktaş hnm. kısmen kitaplarından kendisini tanırım.ne yazıkki ali şerati yi tam anlamamış olmasına üzüldüm.
 
 

BU KATEGORİDEKİ DİĞER ESERLER

‘Güvenilecek Ama Sürekli Dalgalı Bir Gerçeklik’: ALİ ŞERİATİ / Cihan AKTAŞ
Şeriati ve Muhalif Çizgisi / Haşim AGACARİ
Şeriati, Yeniden Gündemde / Cihan AKTAŞ
Ali Şeriati’de Kadının Kurtuluşu/ Yıldız RAMAZANOĞLU
Dert Ehli, Sanatkar ve Yiğit Bir Aydın: Şeriati / Abdülkerim SURUŞ
Bir İslami Ütopyacının Siyasi Biyografisi / Ali RAHNEMA
Ali ŞERİATİ Yaşasaydı...? / Turgay EVREN
Ali Şeriati: İran Devriminin İdeologu / Abdülaziz SACHEDİNA
Ali Şeriati ile Kürt Sorununa Bakış ve Yeni İslamcıların Senaryoları / Muhammed CAN
Bir Diriliş Öncüsü: Dr. ALİ ŞERİATİ / Emin MANSURİ
İran Devriminden Sonra Dini Entelektüalizm / Mesud PEDRAM
"Eşim Ali Şeriati" Okuma Notları ve Çevirisi Üzerine / A.AVAMİ
İran, Seçimler ve Ali Şeriati ile Vurulmak İstenen Ne? / Muhammed CAN
Hüseyniye-i İrşad'da Bir Akşam / Cihan AKTAŞ
Modernite: Bugüne Dair Hastalığımız, Yenilenme: Bugüne Dair Sorumluluğumuz / Bülent Şahin ERDEĞER
Seyyid Kutub ve Ali Şeriati: Öznelliğin İktidarı / Charles TRIPP
Ali Şeriati ve Mevlana / Turgay EVREN
Ali Şeriati Üzerine Bir Deneme / Turgay EVREN
Düşünce ve Eylem Adamının Tam Tanımı: Ali Şeriati / Peren BİRSAYGILI
Ali Şeriati'den Esintiler! / Muhammed CAN
Özgür İrade Meselesinde Ali Şeriati ve Bint'uş-Şati / Yudian WAHYUDİ
Cemaleddin Afgani ve Ali Şeriati / Sever IŞIK
Yabancılaşmanın Yeni Maskesi "Postmodemizm" ve Şeriati'yi Hatırlamak/ Bülent Şahin ERDEĞER
İnsanlık ve Halkın Gücü: Dr. Ali Şeriati’ye Bir Övgü / Dr. Mohammad Omar FAROOQ
Ali Şeriati: Kazanımın Ve Gelişimin Öğretmeni -I- / Bülent Şahin ERDEĞER
Göller Bölgesinde Bir Ada / Cemil MERİÇ
Ve Bir Tokat Hem de Ne Tokat! / Öznur BALIK
Bir Ütopyacının Hayatı / Recep ŞENTÜRK
Marksizm, Oryantalizm ve Şeriati / Bülent Şahin ERDEĞER
Göller Bölgesi'nde Bir Ada Olmak / Ümit AKTAŞ
"Yalnızlık Sözleri" / Ahmet ÖZCAN
BİR KARŞILAŞTIRMA: Nasr ve Şeraiti / Mustafa ARMAĞAN
GELENEĞİN PRANGALARI: Weber ve Şeraiti Örneği / Mustafa ARMAĞAN
Ne Yapmalı / M. Kürşad ATALAR
Ali Şeriati (1933-77): Allahperest-Sosyalist / Ertuğrul CESUR
Şeriatî'nin Öze Dönüş Çağrısı / İhsan ELİAÇIK
Marx ve Allah Arasında Ali Şeriati / Nathan COOMBS
EY ALİ! / Muhammed Rıza SERKEŞİK
Geleneksel Ulema ve Laik Aydınlar Arasında Ali Şeriati / Fevzi ZÜLALOĞLU
Rüşenfikr İdeolojisi / Asaf HÜSEYİN
BİZİM YERİMİZE DÜŞÜNENLER / Serkan AKIN
Ali Şeriati’de Sembolizm Sorunu / Bülent Şahin ERDEĞER
Hüdaperest Sosyalistler / Mustafa ÖZCAN
Unutulmuş Devrimci Ali Şeriati / Lawrance Rıza ERŞAGİ
Şeriati’yi Önce Biz Öldürdük! / Zeki BULDUK
Ali Şeriati'de Sanatın Teorik İnşası / Asım ÖZ
İki dini aydın: ŞERİATİ ve SURUŞ / Cihan AKTAŞ
Ali Şeriati ile Söyleşi / Muhammed CAN
Kaynaşma ve Ayrışma Çizgisi/ Mustafa ÖZCAN
Ali Şeriati: "İslam Sosyolojisi" ve "İslam Bilim" / Kadir CANATAN
Ali Şeriati: Yalnızlığa Sığmayan Yazar / Cihan AKTAŞ
Şeriati, Hasan Hanefi ve 'İslami Sol' Denkleminde İbrahim Şita / Yasin DEMİRKIRAN
1980 Sonrası Türkiye’sinde Siyasal İslami Bilinçlenmede Tercümenin Rolü-2 / Cengiz Sunay
Ali Şeriati’de Somutla Soyut Arasında Sanat/ Cemal ŞAKAR
Uyuyanları Uyandıran Bilinç: Ali Şeriati! / Atlan ALGAN
Dr. Ali Şeriati’nin Taklid Mercii Kimdi? / Taki DEJAKAM
Allahperest Sosyalist Ali Şeriati / Mehmet SAİD
Ali Şeriati’nin Yeşillenen Rolü / Mustafa ÖZCAN
Dine Karşı Din / Ali SALDIRAN
hgs yükleme http://www.xn--hgsykle-q2a.gen.tr/
hgs yükleme http://www.xn--hgsykle-q2a.gen.tr/
 
 
 
 

 

nike huarache Scarpe Abbigliamento Asics nike blazer michael kors Adidas Scarpe Ray ban nike flyknit longchamp scarpe converse nike free air jordan scarpe da calcio nike cortez Cinture air max new balance Scarpe nike roshe louis vuitton Ray ban adidas oakley converse Scarpe Adidas scarpe Nike Adidas superstar air max
new balance nike air max adidas nike roshe michael kors air max nike free nike blazer new balance oakley converse Scarpe Adidas nike huarache Scarpe Ray ban scarpe converse Adidas Scarpe Abbigliamento Asics Scarpe air jordan scarpe da calcio nike free nike cortez nike flyknit

www.aliseriati.com         www.aliseriati.net        www.aliseriati.org

NETWOR YAZILIM