ALİ ŞERİATİ

Ali Şeriati Hüseyniye-i İrşad

Kull. Adı    

:

Şifre 

:  
     

Yeni Üye - Şifremi Unuttum

Modernizm’le Hesaplaşma Çabasında Bir Aydın: Ali Şeriati Portresi / Aydın HIZ
Kendisi Olmayan İnsan
Dünya Görüşü ve İdeoloji
Şia
İran ve İslam
Tüm medyalar için tıklayınız...
Tefsir Dersi

Sesli ve Görüntülü Medya

Ali Şeriati Belgeseli
Belgesel

Tüm Arşivler İçin Tıklayınız...

HİCRET
HACC
Hangi Kur’an / Ali ŞERİATİ
Aşk ve Sevgi... / Dr. Ali ŞERİATİ
Bir Kez Daha Ebu Zer

İSLAM BİLİM DERSLERİ BAŞLIYOR

TARİH :19-03-2009

23.03.2009 tarihinden itibaren İslam Bilim dersleri başlıyor

Dr. Ali Şeriati'nin İslam-Bilim adlı konferanslarından oluşan eserini dersler halinde yayına hazırladık. Site üyelerimiz ve ziyaretçiler burada yayınlanacak dersleri takip edebileceklerdir. Pazartesi ve Perşembe günleri yayınlanacak olan dersleri muntazam takip edip tartışan takipçiler muayyen bir vaktin sonunda bu önemli dersleri bitirmiş olacaklardır.

Derslerin bitiminde takipçiler tarih bilinci, tarih felsefesi, toplumsal tevhid ve toplumsal şirk, ideal insan, toplumbilim, tevhidi dünya görüşü, altyapı ve üstyapı, ideoloji olarak İslam, varoluşçuluk, materyalizm, alinasyon, Marksizm gibi birçok önemli konu hakkında önemli bilgiler edinmiş olacaklardır. Hem derslerin takibi hem de dersler üzerine yapılacak tartışmalarla Doktor'un öğrencileri olarak O'nun fikirlerini tanımış, tartışmış ve belki ümidimiz odur ki ilerilere taşımız olacağız
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme
hgs yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

ÜYE OLUN

TARİH :17-03-2006

Siteye üye olun yeniliklerden hemen haberiniz olsun.
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

TARİH : -- tarihinde tarafından gönderildi...
WEB :
Ülke :
Şehir :



.: Yazarlar :.
Göller Bölgesi'nde Bir Ada Olmak / Ümit AKTAŞ

Şeriati kimi kez Marksist, solcu, saplantılı bir Şii, kimi zaman varoluşçu, ve batı hayranı olarak anlaşılmaktan kurtulamamıştır. Ama Cemil Meriç'in deyimiyle o, Göller Bölgesi'nde bir adadır. Ve Şii olmasına rağmen Şiiliğe karşı radikal eleştiriler getirir.


Şeriati'nin kitapları, 1980'den itibaren Türkiyeli Müslüman okura, ihtiyaç duyduğu devrimci ruh ve coşkuyu kazandırmanın yanı sıra, aşkı ve şiiri ve bir dizi batılı düşünürü de tanıtarak sevdirdi. Malum, dindar olmak çoğunlukla neşesiz, ciddi, disipliner, mesafeli, soğuk, felsefe ve şiire uzak, aşka ve tutkulara karşı kuşkulu bir yaklaşım anlamına gelmektedir. Özellikle ‘80' öncesi yıllarda. Gazali okumalarıyla ‘yaşanan' tüm olumlu katkılarına rağmen Seyyid Kutup ve Mevdudi'nin batılı literatür ve düşüncelere karşı yarattığı olumsuz havayla batılı düşünürlerden uzak duran genç jenerasyon, büyük ölçüde Sezai Karakoç ve bilahare Ali Şeriati'nin etkileriyle bu taassubunu yenebilecektir. Şeriati'nin etrafındaki devrimin oluşturduğu aura, belki bir süre onun gerçek düşünsel kimliğini görmeyi engelleyecektir. Pozitif anlamda o bir devrimci şehittir, negatif anlamda ise bir Şii kozmopolit. Gerçekte ise ülkesinde dini ve edebi bir tahsil görmüş, Fransa'da ise sosyoloji dolayımla batı düşüncesini hem tanımış, hem de bu düşünceyle hesaplaşmış bir aydındır. İklimi içerisinde yetiştiği kültürden ve inançtan aldığı feyzini, geniş tuttuğu bir ufukla, batılı düşünürlerin de katkılarıyla zenginleştirerek, İslam dünyasına yepyeni bir perspektif sunabilmiştir: Devrimci, mistik, özgürlükçü, Şii (Muhammed ve Ali sevdalısı anlamında) bir entelektüel; sorumlu ve mücahit bir aydın.


Tüm bunların birleşimi, ister istemez yanlış anlamlara müsait bir düşünce, dil ve kişiliğe yol açacaktır. Böylesine netameli bir düşünürü Sünni ve muhafazakâr bir kültüre çevirmek ise başlı başına bir problemdir. Şeriati'yi doğru anlamak yanında, kullandığı dili anlamak, referanslarına muttali olmak, öte yandan ise Türkçeye çeviri hâkimiyetine sahip olmayı gerektiren karmaşık sorunun ve sorumluluğun üstesinden de gelmeyi gerektirmektedir. En basitinden, daha yeni çevrilen Şeraiti biyografisinde İran Devrimi'nin olduğu yıl, bu kadar önemli ve henüz hafızalarımızda olan 1979 yılı. 1978 olarak çevrilmiştir.


Şeraiti disipliner bir yazar ya da bilim adamı değildir. Kitapları konuşmalarından derlenmiş ya da konuşma üslubu ile kaleme almıştır. Geniş yürekli, geniş ufuklu, fırtınalı bir ruha sahip bu huzursuz insanın yazdıkları, oldukça geniş bir referans çerçevesine de sahip olunca elbette bir çeviri ve anlaşılma güçlüğü ile karşılaşılacağı ortadadır. Beri yandan çevirmenlerimizin izan kıtlığı ya da sansür merakları, Şeraiti gibi devrimci bir ruhun anlatımını çoğu kez katleder. Yine de o kimi kez Marksist, kimi solcu, kimi saplantılı bir Şii, kimi varoluşçu, kimi batı hayranı olarak anlaşılmaktan kurtulamamıştır. Ama Cemil Meriç'in deyimiyle o, Göller Bölgesi'nde bir adadır.


Birkaç kitabının redaksiyonunu yaptığım Şeriati çevirilerindeki en önemli teknik problem, özellikle konuşmalarından derlenen metinlerdeki yer ve kişi adlarının, anlaşılmadığından yerlerine garip kelimelerin uydurulmasıydı. Söylendiği gibi kaleme alınan bu kelimeler, anlaşılmamak, umursuzluk ve dikkatsizlik gibi nedenlerle her yazımında biraz daha uzaklaşmışlardı mecralarından. Öte yandan Şeriati'nin üslubundaki savrukluk ve serazatlık onu sürekli bir yanlış anlaşılma sorunuyla karşı karşıya bırakmaktaydı. Şeriati ise bu husus da oldukça umursuzdur ve en hassas meselelerde bile oldukça riskli yaklaşımlarda bulunmaktan asla çekinmez. Onun bu havası, Şeriatistler açısından ister istemez korunma ve savunma mekanizmalarını da harekete geçirir.


Beri yandan, bazı yaklaşımları İslam dünyası için gerçekten de oldukça yenidir. Benim için de oldukça çekici olan Adem'in Cennetten düşüşü ve Habil'le kabil'in kavgalarına olan yaklaşımı geleneksel anlayışlar açısından oldukça provakatör bir üslup ortaya koyar. Hıristiyan, Marksist ve Varoluşçu literatürden yararlanarak ortaya konulan yorumlar oldukça sarsıcıdır ve yanlış anlamalara müsaittir. Freud, Marks, Massignon, Delacroix, Mozart, Talmud, Mani, Buda, Maeterlinck... isimleri, onun üslubunda serbestçe dolaşırlar. Bu alışılmadık tarzıyla Şeriati, İslam'ın yerel, kültürel, tarihsel bir din olarak anlaşılmaması gerektiğini ısrarla vurgular. Sadece Müslümanların değil, batıcıların da ezberlerini bozar. Şaşkınlığa uğratır insanları. Bir Şii olmasına rağmen Şiiliğe karşı da keskin ve radikal eleştiriler getirir. Kurumsal ve otoriter dini anlayışları sevmez. Mistik, anarşist, aşk dolu bir dünyanın heyecanıyla, bu heyecana uygun kişilikler etrafında yeni bir dünya kurar. Bu dünyanın gerçekliklerden kopukluğu umurunda değildir. Zaten sevmediği bir atmosferde yaşamaktadır. Ve zaman zaman başka dünyalara kaçar: kim bilir, ölümü de, belki de artık bu kadar bilmez, nobran, hedonist, dünyaperest, maddeci, çıkarcı, sinsi, yüreksiz, aşksız, kibirli, akılsız, izansız, kaba insanların dünyasından ayrılma dileğinin (duasının) bir kabulüdür.

 

 

 

 

 

Kaynak: Gerçek Hayat Dergisi, Sayı: 335, 23 Mart 2007


         -        

 


Bu Yazı 13496 defa okunmuştur
 

 Bu haber için toplam 195 yorum yapılmıştır...

Emre Özkan 13-06-2007, 13:54:16
Cemil Meriç güzel bir tesbitte bulunmuş.
Ali Şeriati göller bölgesinde bir ada, bu adaya çıkmayı başarabilmiş bir alim Cemil Meriç...
Aslında başarabilmiş derken bize işaret ediyor belki başarın diye...
Oysa biz belki Ali Şeriati'yi okyanusun ortasında sığınılacak bir ada görüyoruz...
Ya da çöller bölgesinde bir su arıyoruz, Ali Şeriati'de buluyoruz, bazen de Cemil Meriç'te...
Fırtınalı bir günde, okyanusun şedid dalgaları arasında, bir oraya bir buraya savrulurken okuduk, Ebuzerr'i, Din'e Karşı Din'i...Yine bir damla su ararken çölde, Saint Simon'la tanıştık...
Biri sünni bir entellektüel, diğeri şii bir münevver, her ikisi de aydın...
Biz ise aydınlanmaya çalışan, aç-susuz, mukallidler...
 
Mehmet AYDIN 13-06-2007, 21:41:00
Yorum yapmak bile bir alın teri, birikim ve inanç gerektirir.

Yazı süper, Ali Şeriati hakınnda neler düşündüğümü paylaşmak istemem, kişisel değer kazanmış duygular sanki paylaşıldığında gönlünüz kopuyormuş gibi duygu hissedersiniz. Ben bunu hissediyorum. Beni anladığınızı düşünüyorum....
Hayatım boyunca hep gerçeği ve gerçeğe yönelten mesajları bulmaya çalıştım ve buna devam ediyorum.
Bu yazı ve Ali Şeriati bununla ilgili bir gerçektir gönlümde ve aklımda.
Konu ve Ali Şeriati hakınndaki yorumlarınızdan etkilenmemek elde değil .
Çok teşekkür ederim.
Gerçeğe bir adım daha yaklaşmak güzeldi............
Mehmet.........( Kuzey)
 
hadimullah azadî 13-06-2007, 23:08:47
iki yanlış bir doğru etmez... başarının gizemi doğruyu görmek ve inanmaktır... öyle yada böyle inanmak nefes almanın bedeli olmalı...
semerinden boşalmış bir at için yol diye bir sorunu kalmaz çatlayana kadar koşar, koşar.... özgürlüğün çığlığını yakalamak ve geçmek için...
iran islam devriminin tartışılmaz öncülerinden olan ali şeriati tüm söylemlerinde sadece iran halkına değil dünya müslümanlarına ölümsüz bir mektup bırakmıştır.
ölümündeki güzellik ve bilinmezlik, dua kitabında bahsettiği gibi ısar ve inatçı takvasından kaynaklanan bir kişi liğe sahiptir ali şeriati.
bu cepheden baktığımızda ali şeriati hakkında ne yazılıp çizilse tarifi imkansız bir adres çıkar karşımıza ama göller bölgesinde bir ada olmak başlığı ali şeriatinin anlaşılmasında bir adımdaha öteye gitmiş adımların göstergesidir bunun için teşekkürümü borç bilirim.
bir parçada benim katkım bulunsun;
çöldeki bıraktığı ayak izlerini... silermi birgün delikanlı dalgalar...hıçkırıklarıma yuva olmuş ağzım...rüzgar ardındaki fırtınayı ciğerlerine çekermi?
Ağıtlara gözyaşı olmuş'neyneva'...bülbül durmadan sevda şarkıları söyler...vatana hasret türküleri şakır...boş hayallerin dayanılmaz beklentileri kırıcıdır herzaman...yüzleştirmez bir türlü seni umud dolu yarınlarla...bütün bunlara sebep gecenin dilini anlayamamaktan ibarettir...
acı,sancı,inatçı...direniş ve özgürlük tapınağı muştusudurkerbelâ kahramanlarının...işte çöldeki gerçek ali şeriati ...modern bir yaşantı ardındaki mistik bir gizem es-selam
 
hatice 14-06-2007, 13:24:40
Benim Ali Şeriati ile tanışmam çok eskiye dayanmıyor malesef...belki 4-5 yıl...onun kitapları sayesinde dünyaya çok farklı bakabiliyorum artık...insanları dış görünüşleriyle değerlendirmemeyi öğrendim en başta...dinin hayatımızı kolaylaştıran ve güzelleştiren bir araç olduğunu öğrendim...dua'yı okuduktan sonra dua etmeyi, hacc'ı okuduktan sonra ibrahimi ve en sevdiğinin allah'tan daha sevgili olmadığını bildim...fatıma ile kadın olmayı, nefsini değil Allah'ı yüceltmenin kıymetini, sabretmeyi, sebat etmeyi gördüm...Daha öğreneceğim çok şey var... Allah razı olsun...
 
hu-es 14-06-2007, 18:46:17
Ali Şeriati benim yeni tanımış olduğum yazarlardan. Rabbime şükürler olsun ki, A:Şeriati gibi bir düşünürü tanıdım, ve düşüncelerinden istifade etmeye calısıyorum , Onun uslubu gercekten yoğun , anlamak için O nu tanımaya ve O nu tanıtan eserler okumaya ihtiyaç var diye düşünüyorum . Bu yazı yı bizlerle paylaştıgınız için Allah razı olsun , site yönetcilerinden :)
sadece tek basımıza okumak yeterlı degıl , varsa cevremıxzdekı arkadaslarımızla yada burda A.Şeriatı yı bizim gibi yenılerden daha iyi tanıyanlarımız vardır , onlarla düşünce paylasımı yapmak , yeri geldıgınde tartısmak , sormak A.şeriati yı daha ıyı anlamamıza vesıle olur ..
selametle....
 
seda 25-06-2007, 11:10:07
sayın şeriati islama içten değil islamı karşısına koymuş yanınada kendisini koymuş öbür tarafada sosyal düzeni,koymuş iyi bir sentez yakalamış tek tip tek kültür altında ezilmemiş
 
samir babaoğlu 23-12-2007, 11:10:59
essalamu aleykum
ali şeriatinin kitaplarıyla yeni tanışmama rağmen okdar yakın ve içten biri gibi geliyor ki bana.avam,gerici,sadece yastan yasa dinlerini hatırlayıp,ölülerinin mezarı başında bi yasin okumakla ve ya yılda bi parayla Kuranı başkasına hatm ettirmekle dinini yaşadığını övünerek utanmadan söylemeyi başaranları,muharrem ayında başını kılıçla yaralayıp ben gerçek Hüseyn taraftarıyım diyenleri...bu gibilerini kitaplarında yerden yere vurması bana çok içten geliyor.üstad kitaplarının birinde ''Allaha şükr edyorumki iranda sünnilikle arabistanda ise şiilikle suçlanıyorum''diyor.bu cümlesi bile bana o kadar yakın geliyorki...ali şeriatiyle kendimi yeniden tanımya başladığım için Allaha şükr ediyorum....
 
servet 06-07-2009, 14:46:39
a. şeriati= aksiyon
c.meriç=düşünce
s.kutub=tevhidi düşüncenin ummanı+ sömürgeciliği zulmune karşı bir çığlık
m. ikbal=tefekkürün şiirleştiği alem
a.müftüoğlu=islam ailesinin adadaki yalnız mücahidi
i.yıldırım=sessiz şehadet
bediüzzaman=tefekkür+aksiyon+imani teceddüt+münzevi ses+nebevi yolda medeniyetin sefil fırtınalarına haykıran yalçın bir irade
 
Qara Xercheng 25-11-2010, 10:48:03
Samir Babaoglu, niye sene yakin ve ichten gelir? bele radikal olmaya gerek yoxdur. herkes inandigi sheyi yashasin. onu gunahlandirmaq lazim deyil.
 
 

BU KATEGORİDEKİ DİĞER ESERLER

‘Güvenilecek Ama Sürekli Dalgalı Bir Gerçeklik’: ALİ ŞERİATİ / Cihan AKTAŞ
Şeriati ve Muhalif Çizgisi / Haşim AGACARİ
Şeriati, Yeniden Gündemde / Cihan AKTAŞ
Ali Şeriati’de Kadının Kurtuluşu/ Yıldız RAMAZANOĞLU
Dert Ehli, Sanatkar ve Yiğit Bir Aydın: Şeriati / Abdülkerim SURUŞ
Bir İslami Ütopyacının Siyasi Biyografisi / Ali RAHNEMA
Ali ŞERİATİ Yaşasaydı...? / Turgay EVREN
Ali Şeriati: İran Devriminin İdeologu / Abdülaziz SACHEDİNA
Ali Şeriati ile Kürt Sorununa Bakış ve Yeni İslamcıların Senaryoları / Muhammed CAN
Bir Diriliş Öncüsü: Dr. ALİ ŞERİATİ / Emin MANSURİ
İran Devriminden Sonra Dini Entelektüalizm / Mesud PEDRAM
"Eşim Ali Şeriati" Okuma Notları ve Çevirisi Üzerine / A.AVAMİ
İran, Seçimler ve Ali Şeriati ile Vurulmak İstenen Ne? / Muhammed CAN
Hüseyniye-i İrşad'da Bir Akşam / Cihan AKTAŞ
Modernite: Bugüne Dair Hastalığımız, Yenilenme: Bugüne Dair Sorumluluğumuz / Bülent Şahin ERDEĞER
Seyyid Kutub ve Ali Şeriati: Öznelliğin İktidarı / Charles TRIPP
Ali Şeriati ve Mevlana / Turgay EVREN
Ali Şeriati Üzerine Bir Deneme / Turgay EVREN
Düşünce ve Eylem Adamının Tam Tanımı: Ali Şeriati / Peren BİRSAYGILI
Ali Şeriati'den Esintiler! / Muhammed CAN
Özgür İrade Meselesinde Ali Şeriati ve Bint'uş-Şati / Yudian WAHYUDİ
Cemaleddin Afgani ve Ali Şeriati / Sever IŞIK
Yabancılaşmanın Yeni Maskesi "Postmodemizm" ve Şeriati'yi Hatırlamak/ Bülent Şahin ERDEĞER
İnsanlık ve Halkın Gücü: Dr. Ali Şeriati’ye Bir Övgü / Dr. Mohammad Omar FAROOQ
Ali Şeriati: Kazanımın Ve Gelişimin Öğretmeni -I- / Bülent Şahin ERDEĞER
Göller Bölgesinde Bir Ada / Cemil MERİÇ
Ve Bir Tokat Hem de Ne Tokat! / Öznur BALIK
Bir Ütopyacının Hayatı / Recep ŞENTÜRK
Marksizm, Oryantalizm ve Şeriati / Bülent Şahin ERDEĞER
Göller Bölgesi'nde Bir Ada Olmak / Ümit AKTAŞ
"Yalnızlık Sözleri" / Ahmet ÖZCAN
BİR KARŞILAŞTIRMA: Nasr ve Şeraiti / Mustafa ARMAĞAN
GELENEĞİN PRANGALARI: Weber ve Şeraiti Örneği / Mustafa ARMAĞAN
Ne Yapmalı / M. Kürşad ATALAR
Ali Şeriati (1933-77): Allahperest-Sosyalist / Ertuğrul CESUR
Şeriatî'nin Öze Dönüş Çağrısı / İhsan ELİAÇIK
Marx ve Allah Arasında Ali Şeriati / Nathan COOMBS
EY ALİ! / Muhammed Rıza SERKEŞİK
Geleneksel Ulema ve Laik Aydınlar Arasında Ali Şeriati / Fevzi ZÜLALOĞLU
Rüşenfikr İdeolojisi / Asaf HÜSEYİN
BİZİM YERİMİZE DÜŞÜNENLER / Serkan AKIN
Ali Şeriati’de Sembolizm Sorunu / Bülent Şahin ERDEĞER
Hüdaperest Sosyalistler / Mustafa ÖZCAN
Unutulmuş Devrimci Ali Şeriati / Lawrance Rıza ERŞAGİ
Şeriati’yi Önce Biz Öldürdük! / Zeki BULDUK
Ali Şeriati'de Sanatın Teorik İnşası / Asım ÖZ
İki dini aydın: ŞERİATİ ve SURUŞ / Cihan AKTAŞ
Ali Şeriati ile Söyleşi / Muhammed CAN
Kaynaşma ve Ayrışma Çizgisi/ Mustafa ÖZCAN
Ali Şeriati: "İslam Sosyolojisi" ve "İslam Bilim" / Kadir CANATAN
Ali Şeriati: Yalnızlığa Sığmayan Yazar / Cihan AKTAŞ
Şeriati, Hasan Hanefi ve 'İslami Sol' Denkleminde İbrahim Şita / Yasin DEMİRKIRAN
1980 Sonrası Türkiye’sinde Siyasal İslami Bilinçlenmede Tercümenin Rolü-2 / Cengiz Sunay
Ali Şeriati’de Somutla Soyut Arasında Sanat/ Cemal ŞAKAR
Uyuyanları Uyandıran Bilinç: Ali Şeriati! / Atlan ALGAN
Dr. Ali Şeriati’nin Taklid Mercii Kimdi? / Taki DEJAKAM
Allahperest Sosyalist Ali Şeriati / Mehmet SAİD
Ali Şeriati’nin Yeşillenen Rolü / Mustafa ÖZCAN
Dine Karşı Din / Ali SALDIRAN
hgs yükleme http://www.xn--hgsykle-q2a.gen.tr/
hgs yükleme http://www.xn--hgsykle-q2a.gen.tr/
 
 
 
 

 

nike huarache Scarpe Abbigliamento Asics nike blazer michael kors Adidas Scarpe Ray ban nike flyknit longchamp scarpe converse nike free air jordan scarpe da calcio nike cortez Cinture air max new balance Scarpe nike roshe louis vuitton Ray ban adidas oakley converse Scarpe Adidas scarpe Nike Adidas superstar air max
new balance nike air max adidas nike roshe michael kors air max nike free nike blazer new balance oakley converse Scarpe Adidas nike huarache Scarpe Ray ban scarpe converse Adidas Scarpe Abbigliamento Asics Scarpe air jordan scarpe da calcio nike free nike cortez nike flyknit

www.aliseriati.com         www.aliseriati.net        www.aliseriati.org

NETWOR YAZILIM