ALİ ŞERİATİ

Ali Şeriati Hüseyniye-i İrşad

Kull. Adı    

:

Şifre 

:  
     

Yeni Üye - Şifremi Unuttum

Modernizm’le Hesaplaşma Çabasında Bir Aydın: Ali Şeriati Portresi / Aydın HIZ
Kendisi Olmayan İnsan
Dünya Görüşü ve İdeoloji
Şia
İran ve İslam
Tüm medyalar için tıklayınız...
Tefsir Dersi

Sesli ve Görüntülü Medya

Ali Şeriati Belgeseli
Belgesel

Tüm Arşivler İçin Tıklayınız...

HİCRET
HACC
Hangi Kur’an / Ali ŞERİATİ
Bir Kez Daha Ebu Zer
Aşk ve Sevgi... / Dr. Ali ŞERİATİ

İSLAM BİLİM DERSLERİ BAŞLIYOR

TARİH :19-03-2009

23.03.2009 tarihinden itibaren İslam Bilim dersleri başlıyor

Dr. Ali Şeriati'nin İslam-Bilim adlı konferanslarından oluşan eserini dersler halinde yayına hazırladık. Site üyelerimiz ve ziyaretçiler burada yayınlanacak dersleri takip edebileceklerdir. Pazartesi ve Perşembe günleri yayınlanacak olan dersleri muntazam takip edip tartışan takipçiler muayyen bir vaktin sonunda bu önemli dersleri bitirmiş olacaklardır.

Derslerin bitiminde takipçiler tarih bilinci, tarih felsefesi, toplumsal tevhid ve toplumsal şirk, ideal insan, toplumbilim, tevhidi dünya görüşü, altyapı ve üstyapı, ideoloji olarak İslam, varoluşçuluk, materyalizm, alinasyon, Marksizm gibi birçok önemli konu hakkında önemli bilgiler edinmiş olacaklardır. Hem derslerin takibi hem de dersler üzerine yapılacak tartışmalarla Doktor'un öğrencileri olarak O'nun fikirlerini tanımış, tartışmış ve belki ümidimiz odur ki ilerilere taşımız olacağız
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme
hgs yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

ÜYE OLUN

TARİH :17-03-2006

Siteye üye olun yeniliklerden hemen haberiniz olsun.
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

TARİH : -- tarihinde tarafından gönderildi...
WEB :
Ülke :
Şehir :



.: Yazarlar :.
Güneye Göç Mevsimi / Stefan WEIDNER Sudanlı Kült Yazar Tayyip Salih'in Ardından…

Tayyip Salih atmışlı yıllarda Beyrut'un cadı kazanı gibi kaynayan edebiyat sahnesine adım atmadan önce, Sudan edebiyat atlaslarında beyaz bir leke, edebi bir terra incognita, yani bilinmeyen bir topraktı. Salih, edebiyat için hiçbir mekânın dar, ırak ya da önemsiz olmadığını kanıtlama sanatında büyük bir ustaydı.


Sudan'ın kuzeyinde, Nil nehrinin büyük bir dirsek yaptığı, buharlı nehir gemilerinin haftada bir uğradığı, su pompalarının gece gündüz demeden çalıştığı ve 1929 yılında Salih'in dünyaya geldiği minik bir Afrika köyü bile edebiyat sahnesinde küçük bir yer sayılmazdı. Salih'in, öykü ve romanlarında köyün adı Wadd Hamid olarak geçiyor. Üstelik her Arap okurun burayı bildiğini söylersek de abartmış olmayız.


Kuzeye Göç Mevisimi


Salih, her biri Lenos yayınevi tarafından Almanca'ya da çevrilmiş ancak dört kitaplık dar külliyatına karşın, gerek siyah Afrika, gerekse Arap dünyasının en büyük yazarları arasında anılıyor. 1966 yılında yayınlanan romanı "Kuzeye Göç Mevsimi", modern Arap edebiyatının hiçbir zaman değişmeyecek ilk onunda yer almakta ve Ortadoğulu aydınların koca bir nesli için bir kült kitap olmanın yanı sıra Arap 68 Kuşağı'nın da başlangıcı sayılıyor.


Kitapta, son derece yetenekli, üniversite eğitimi almak amacıyla 1920'li yıllarda İngiltere'ye giden ve sırf eski sömürgecileri aşağılamak için kariyer merdivenlerini hızla tırmanan, cinsel iştahı doymak bilmez Sudanlı aydın Mustafa Said'in öyküsü anlatılıyor. Bu öyküyü daha o zamanlar clash of civilisations, yani medeniyetler çatışması kavramıyla etiketlemek mümkündü. Bugün dönüp bakıldığında Mustafa Said, gerçekten de Muhammed Atta'nın edebi selefi izlenimi yaratıyor. Ancak Tayyip Salih hiçbir zaman siyasi bir propagandacı ya da her şeyi siyah beyaz gören biri olmadı.


Salih, Mustafa Said'in yanına ikinci bir roman kahramanı olarak bir anlatıcı ekler. Bu kahraman bir nesil sonra yine İngiltere'de okumuş ve ardından her şeyin eskisi gibi kaldığı köyüne dönmüştür; köyde değişen yegâne şey, artık buraya yerleşmiş olan ve anlatıcının merakını uyandıran Mustafa Said'tir. İşte roman bu noktadan itibaren başlıyor. Anlatının sonundaysa Mustafa Said Nil nehrine atlayarak ölümü seçerken, anlatıcı araştırmalarının sonuna ulaşıyor ve yine Nil'in sularına kendini bırakmasına karşın son anda yaşama sarılıyor.


Köy Yaşamı


Kitabın üçüncü kahramanı, aslında Tayyip Salih'in tüm öykülerinde karşımıza çıkan köyün ta kendisi. Salih'in ilk uzun öyküsü olan "Sain'in Düğünü"nde Wadd Hamid hâlâ bozulmamış bir kırsaldı; oysa "Kuzeye Göç Mevsimi"nde yavaş yavaş dengeleri bozulmaya başlamıştır. Burası artık zamanın nehrinde bir adacık değildir ve zamanla birlikte sürüklenir ve burada yaşayanlar arasında bunu fark edecek kadar hassas olanlar da bu süreçte tepetaklak olur.


Anlatıcının, köklerini yitirmiş Mustafa'nın nihilizmine karşı söyleyecek bir şeyleri mutlaka vardır: "Mümkün olduğu kadar birlikte vakit geçirmek istediğim birkaç insan ve yerine getirmem gereken görevlerim olduğu için yaşamaya devam edeceğim. Yaşamanın bir anlamı olup olmadığı beni hiç ilgilendirmiyor."


Salih'in eserleri sadece Şark ile Garp arasındaki ilişkiyi konu edinmekle kalmıyor, aynı zamanda bu eski İngiltere sömürgesinin edebiyatıyla belli belirsiz bir diyalog da sürdürüyor. Kendini sürekli Othello'yla karşılaştıran Mustafa Said, Viktorya Dönemi sonrası İngiltere'nin karanlık kalbine ve özellikle de kendi karanlıklarına doğru seyahate çıkıyor. Ve tıpkı Joseph Conrad'ta olduğu gibi, selefinin sırrının ve ona karşı duyduğu hayranlığın izini karanlığın kalbinde sürmek isteyen bir anlatıcı tarafından tasvir ediliyor Mustafa Said.


Postkoloniyal Edebiyat Şaheseri


"Kuzeye Göç Mevsimi", sömürgecilik sonrası edebiyatın en iyi örneği bir tür avant la lettre! [çağının ötesinde]



Oysa Salih'in yazar olmak gibi bir kaygısı yoktu. Tıpkı bir söyleşisinde söylediği gibi Londra'da onu yazmaya iten şey en nihayetinde sıla hasretiydi. Salih 1952 yılında BBC'nin Arabistan bölümüne spiker olarak İngiltere'ye gitmişti. Son döneme kadar İngiltere'nin başkentinde yaşayan yazar, kendini inançlı bir Müslüman olarak tanımlıyordu. Darfur'daki sürgün ve cinayetleri açık biçimde yargılayan Salih, Sudan rejimine de katı biçimde muhalifti.


Bu sebeple Sudan tarafından düzenli olarak ülkeye giriş yasağıyla karşılaştı. Kişisel olarak son derece candan, tevazu sahibi ama aynı zamanda çekingen biri olarak geri planda kalmayı severdi. Ona göre Klasik Arap edebiyatının her bir şiiri, kendi romanlarından çok daha değerliydi.


Ancak her ne kadar Salih son eserini 1971 yılında kaleme almış olsa da, belli ki edebiyat tarihi bu konuda farklı bir karara varacak. Sanatçının "Bandarshah" adlı romanı karanlık, zor, neredeyse mistik bir kitap. Bu eser, sadece on yıl içinde oluşan ve Salih'in zamanın Britanya İmparatorluğu'nun sömürge ülkelerinin edebiyatta nasıl intikam aldıklarını bütün kuramcılara gösteren bir belge gibiydi.


Mısırlı çoksatar yazarı Alaa Al-Aswani'den ["Yakubiyan Apartmanı"], eserlerini İngilizce olarak kaleme alan ve "Cidde'nin İki Aşığı" adlı kitabında, zamanında Werther ile Lotto'nun Klopstock okuduğu gibi, iki kahramanına "Kuzeye Göç Mevsimi"ni okutan Suudi Süleyman Addonia'ya kadar genç kuşak Arap edebiyatçılar sürekli Salih'in eserlerine başvuruyor.


Bir zamanların kervan yollarının günümüzde Batı ile Doğu, Kuzey ile Güney arasındaki edebiyat alışverişinin otoyollarına dönüşmüş olmasını da Tayyip Salih'e borçluyuz: Yani şimdi Güneye [edebi] Göç Mevsimi"!





Almancadan Çeviren: Ogün Duman


Kaynak: © Qantara.de 2009


         -        

 


Bu Yazı 13497 defa okunmuştur
 

 Bu haber için toplam 165 yorum yapılmıştır...

ömer faruk 21-02-2009, 10:19:10
s.aleyküm
emeği geçenlerden Allah razı olsun
selam ve dua ile
 
şeriati nurettin meriç 24-02-2009, 11:37:16
ilginç bir hikaye. teşekürler. umutla devrimle
 
 

BU KATEGORİDEKİ DİĞER ESERLER

Mehmet Akif ve Düşündürdükleri / Şuayip MEKEÇ
Sol ve Liberal Muhayyile / Ali BULAÇ
Cüzzamlıyı İyileştirdiyse Zalimliğine Anlayış mı Göstermeliyiz? / Fikritakip
“Öncü Şahsiyetler: Seyyid Kutub ve Ali Şeriati” / [Seminer]
Kendi Semasında Tek Yıldız: Nurettin Topçu Ve Müslüman Anadolu Sosyalizmi / Ümit AKTAŞ
Bilgiden Neo-Nihilizme..: Müslüman Nihilistler / Turan KIŞLAKÇI
Gazali, İbn-i Rüşd’ü Döver mi? / T.Suat DEMRE
Dikkat! Kitap! / Heinrich BÖLL
Suruş ve Sarsılan Kalplerin Tanrısı…/ Meliha ÇELİK
Şeriati Suriye'yi Nasıl Okurdu?/ Cihan AKTAŞ
‘Ehl-i kitâp’ kimdir? / R. İhsan ELİAÇIK
Cahili Tüketim Kültürünü Aşmak Mümkün mü? – 1 / Hamza TÜRKMEN
AK PARTİ Eleştirisi / Ali BULAÇ
Din Modern Zamanlarda Nereye Gidiyor? / Dr.Abdülkerim SURUŞ
Sol İslam, İslam`ın Solu, İslam Düşüncesinde Sol / Kenan ÇAMURCU
Entelektüel, Aydın ve Din / Dr.Aliye ÇINAR
İnsanlık Suçu: Biz Filistinliler, Hakkımızı Helal Etmeyeceğiz / Hayrettin KARAMAN
Bir Seçim Yapın Arkadaşlar/ Ali SALDIRAN
Bayan Humeyni ile Bayan Şeriati... / Sibel ERASLAN
Profesör olmak; Ebu-Zer'in Kişiliğini Manupüle Etme Hakkını Verir Mi? / Muhammed CAN
Surûş, Şimdi de Şeriatî İçin İlginç Şeyler Söylüyor! / Selahaddin Eş ÇAKIRGİL
MUSEVİ NE DİYOR?/ Mir Huseyn MUSEVİ
Özgürlük şairi İkbal, İstanbul'da anılıyor
Evrim Kuramı ne anlatıyor? -2- / Bülent Şahin ERDEĞER
"İslâm Sosyalizmi"nin Serâncâmı/ Bülent Şahin ERDEĞER
Efgani ve Abduh Vehhabi Miydi? / Mehmed Akif ERSOY
“Evrim Kuramı”na Gerçekçi bir Bakış-1/ Bülent Şahin ERDEĞER
Cihan Aktaş Yakın Yabancı İran'ı anlattı/ Asım ÖZ
"İslam ve Sınıfsal Yapı" Türkçe'ye kazandırıldı
Güneye Göç Mevsimi / Stefan WEIDNER Sudanlı Kült Yazar Tayyip Salih'in Ardından…
İslam Dünyasına Evrensel Reçete: Musa Carullah / Yusuf TOSUN
Beykoz’da “Ali Şeriati” Konuşuldu
İnsanlığın Kısa Tarihi: BÜYÜK RESİM
Zehra Hanım'ın Işığını Kapatan Jip / Yıldız RAMAZANOĞLU
Mülkiyet ve İktisadi Kullanımı Üzerine/ Murat AYDOĞDU
Kapitalizmin Efendilerine Karşı Anti-Kapitalist İman! / Bülent Şahin ERDEĞER
Küresel Kibir Çetesi ve Ahlak Devrimi / Bülent Şahin ERDEĞER
İran'ın Yeşil Rasyonalizmi/ Ali BULAÇ
İranlı Göstericiler COŞKULU VE TEMKİNLİ/ Cihan AKTAŞ
İran'da Kim Ne İstiyor? / Bülent Şahin ERDEĞER
İbrahim Yürüyüşü / Ebuzer SAİD
Sanayi Toplumu ve Geleceği- Unabomber'ın Manifestosu/ Teodor KACZINSKY
“Zere, Zora ve Tezvire” (Altına, Güce ve Hileye) Karşı... / Mîr Huseyn MÛSEVÎ
Hamaney Şeriati’yi Savundu / Bülent Şahin ERDEĞER
İmam Öldü; Yaşasın Konformizm! / Mansur YILMAZ
Sağcılık, Solculuk… / M. Kürşad ATALAR
"İslami Mücadelede Öncü Şahsiyetler"
Muhammed Mustafa ve Kur’an Yerine Mevlânâ Ve Mesnevî - Egemenlerin “Problemsiz (Light) İslâm” Projesi- / İlhami GÜLER
Çölde Bir Yalnız Âdem / Rasim ÖZDENÖREN
Bilge Adam Dergisi ve İslam Bilim Hediyesi
Yeni sınıfın ideolojisi: Kariyerizm ve Konformizm / R. İhsan ELİAÇIK
Bizden Korkanlar Sizi Seviyor / İsmet ÖZEL
Dua / Dr.Mustafa ÇAMRAN
Evrensel Bir Müslüman: Cemaleddin AFGANİ [KRONOLOJİK HAYAT HİKAYESİ]
Yeni Bir Zamanı Başlatmak / Atasoy MÜFTÜOĞLU
Cemaleddin Efgani / Mehmed Akif ERSOY
Anlaşılmamış Devrim / Charlotte WIEDEMANN
Ebû-Zerr el-Ğıfârî [v. 32/652] / Prof.Dr.Hayrettin KARAMAN
Sürekli Devrim: "Direniş Teolojisi"/ Prof.Dr. İlhami GÜLER
"Din Mafyası" Şeriati'ye Saldırmaya Devam Ediyor/ Bülent Şahin ERDEĞER
İnsan Üzerine / Ali K.
ANTİEMPERYALİST BAŞBAKAN: MUSADDIK/ Altan ALGAN
Cahili Tüketim Kültürünü Aşmak Mümkün mü? – 2 / Hamza TÜRKMEN
Kur'an'ı Nasıl Okumalıyız? / Aliya İZZETBEGOVİÇ
İbn-i Rüşt'ün İzinde / Loay MUDHOON ‘Reformcu İslam Düşünürü Muhammed ŞAHRUR'
İslâmî Cemaatin Kurucu Öğesi Olarak İslami Şahsiyet / Rıdvan KAYA
Röportaj: R. İhsan ELİAÇIK :İslam'ın Politik Duruşu Sol / Müjgan HALİS
Ne Okumalı? -Dört Aşamalı Alternatif Bir Okuma Programı- / Ali BULAÇ
Musa Carullah Bigiyef’in Sünnet Konusundaki Görüşleri / Mustafa AKMAN
Gençlere Tavsiyeler / Ercüment ÖZKAN
Afganistanlısı Antipatik de Bizim "Cübbeli" Taliban Neden Sevimli? / Serdar ÖZMEN
Kendi İçimizdeki 'İkna Odaları' / İdris ÖZYOL
Fatıma, Fatıma‘dır / Emine K. ARSLANER
"Ali Şiası Safevi Şiası" Kitabının Yeni Baskısı Yapıldı
Kim Müslüman Aydın Değildir? / Abdulkerim SURUŞ
Yeşil Rasyonalizm, Sol İslam, Adalet Devleti: Zihnimiz Yeni Siyasi Kavramlara Hazır mı? / Kenan ÇAMURCU
Bir Mücahidin Kaleminden Fikir-Put Savaşı / M. Numan AŞKAROĞLU
Toparlanın, Gidiyoruz! / İsmet ÖZEL
Ebuzer: Issız Çölde Yalnız Mezar / İhsan ELİAÇIK
Sağcı Bir Şiire Doğru [mu?] / Enes MALİKOĞLU
El-Ğarra Hutbesi / İmam ALİ
Ebu'l Ala Mevdudi Türkiye'de Anılıyor / Sempozyum
GAZZE RİSALESİ / Cahit KOYTAK
Yoksulluğu Görme(me)k ve Bir İntiharın Düşündürdükleri / Serdar Bülent YILMAZ
 
 
 
 

 

nike huarache Scarpe Abbigliamento Asics nike blazer michael kors Adidas Scarpe Ray ban nike flyknit longchamp scarpe converse nike free air jordan scarpe da calcio nike cortez Cinture air max new balance Scarpe nike roshe louis vuitton Ray ban adidas oakley converse Scarpe Adidas scarpe Nike Adidas superstar air max
new balance nike air max adidas nike roshe michael kors air max nike free nike blazer new balance oakley converse Scarpe Adidas nike huarache Scarpe Ray ban scarpe converse Adidas Scarpe Abbigliamento Asics Scarpe air jordan scarpe da calcio nike free nike cortez nike flyknit

www.aliseriati.com         www.aliseriati.net        www.aliseriati.org

NETWOR YAZILIM