Haksöz dergisinde yayınlanmış inceleme-araştırma, biyografi, kavramlar, Kur'an çalışmaları tarzındaki konuların, konu bütünlüğü gözetilerek kitaplaştırılması yönünde Ekin Yayınları tarafından sürdürülen çalışmalar ilk meyvesini verdi. "İslami Mücadelede Öncü Şahsiyetler" çıktı.
İslami mücadeledeki öncü şahsiyetler hakkında bilgi sahibi olmayan ya da derli toplu bilgilere ulaşmak isteyen yeni nesillerin mevcut birikimden yararlanmaya olan ihtiyacı da göz önünde bulundurularak yayınlanan "İslami Mücadelede Öncü Şahsiyetler", kadimden bu yana Hz. Peygamber'in yolunu sürdürme, bunun önündeki engelleri kaldırma, yaşanılan çağa uygun bir anlayış ve yaşayış biçimini oluşturma yolunda gayret gösteren; bugün dünyanın pek çok bölgesindeki Müslümanların sahibi olduğu usuli değerlerin ve dünyayı okuma perspektiflerinin oluşumunda katkıları bulunan İslami mücadelenin mümtaz şahsiyetlerini tanıtmayı görev addediyor.
Kitapta İbn Tumert, İbn Teymiyye, Kadızadeliler Hareketi, Muhammed Bin Abdulvehhab, Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh, M. Reşid Rıza, Ebu'l Kelam Azad, Hasan el-Benna, Mevdudi, Seyyid Kutub, Malik Bin Nebi, İmam Humeyni, Ali Şeriati gibi şahsiyetlerin biyografileri, düşünceleri, mücadeleleri, öne çıkan yaklaşımlarının analizleri yer alıyor. Ekin Yayınları, bu şahsiyetlerin bizlerin anlam dünyasındaki yerini; vahyi tecrübenin ortak hakikatlerinin ortaya çıkışına ve farklı çağ ve dönemlerde yaşamış olmalarına rağmen vahyin merkezde olduğu bir din algısı, dünya görüşü ve yaşam biçiminin tesisi için ıslah, ihya ve tecdid çabalarına güçleri oranında katkı sağlamış olmaları olduğunu kitabın önsözünde belirtiyor.
Ekin Yayınları, kitabın önsözünde şu ifadelere yer veriyor: "İslami Mücadelede Öncü Şahsiyetler çalışmasını hazırlarken, geçmişten bu yana ortak kabullerimize omuz vermiş kardeşlerimizin telif yazılarına öncelikli olarak yer vermeye gayret ettik. Haksöz dergisinin yanında, Dünya ve İslam dergisinde neşrolunmuş bazı yazılar ile çalışmamızın amacına uygun bulduğumuz Haksöz-Haber sitesinde yayınlanmış bir makaleyi de kitaba kattık. Bazı yazılara ise konu ile ilgili yeni araştırmaların ışığında elde edilen bilgileri aktarmak amacıyla küçük müdahalelerde bulunduk."
Kitapta gerek Haksöz'de, gerekse Dünya ve İslam dergisinde çeviri mahiyetinde yayınlanmış olan Batılı ve Türkiye dışından bazı araştırmacıların makaleleri konuyla bağlantılı olarak incelenebilmesi/istifade edilebilmesi için her bölümün sonuna kaynak olarak konulmuş. Bazı şahsiyetlerle ilgili olarak yeni dönemde yayınlanan bazı eserler de okuyucuları haberdar etmek açısından "Yararlanılabilecek Kaynaklar" olarak kitapta eklenmiş.
Ekin Yayınları'nın kitapta yayınladığı önsöze göre, Haksöz Okulu Serisi, önümüzdeki tarihlerde Kur'ani kavramlarla devam edecek. Haksöz okuyucularının ve duyarlı çevrelerle yapılan istişarelerin de bu çalışmaları hızlandırma konusunda kendilerini teşvik ettiğini belirten Ekin Yayınları, Haksöz'ü iki kapak arasındaki bir dergiden çok öte bir çizgi, bir anlayış, bir yaşam biçiminin toplu ifadesi, bir birliktelik halesi olarak algılayan müslümanların doğal süreç içerisinde aidiyet bilincinin bir ifadesi olarak dillendirdikleri "Haksöz Okulu" tabirini, çalışma ve çabalarının semerelerini isimlendirmek amacıyla kullanmayı uygun gördüklerini ifade ediyor.
Haksöz Okulu Serisi'nin bu ve bundan sonraki çalışmalarının tarih, kültür, edebiyat, siyaset, inceleme-araştırma, Kur'ani kavramlar ve çeşitli başlıklar halinde Kur'an çalışmaları yapmak isteyen insanlarımıza katkı sağlamasını umuyor; bu vesileyle geçmişten bugüne Haksöz dergisine emek vermiş/vermeye devam eden kardeşlerimize de emek ve çabalarının devam etmesi duasıyla şükranlarımızı sunuyoruz.